Geen enkele topsporter kan zijn maximale potentieel bereiken zonder een goede warming-up, en dat geldt voor zowel Epke Zonderland als Usain Bolt. Het spreekt voor zich dat zij nooit het succes zouden hebben behaald dat ze hebben zonder vooraf te stretchen.

Verrassend genoeg geldt hetzelfde concept voor de hersenen. Het is een spier die net als de rest van het lichaam moet worden klaargestoomd voor actie. Hoe doe je dat? Door van tevoren te visualiseren wat je van plan bent te doen. Dit wakkert het enthousiasme aan en zet je aan tot actie. Het doel is je hersenen in sync te brengen met je lichaam. Dit “motiverende moment” duurt niet langer dan 15 tot 20 seconden, en na verloop van tijd zal het je helpen je wilskracht te versterken. Ook kan je je laten helpen door een personal trainer die je kan leren hoe je jezelf motiveert en het werk gemakkelijk maakt, zodat je elke keer weer met plezier gaat bewegen. Kijk hier wat een een personal trainer in Leiden voor jou kan betekenen!

Niet denken, maar doen kan je helpen bij de eerste stap

Het is een eenvoudige manier om gemotiveerd te raken om te sporten: trek je sportkleding aan en begin te sporten. Niet overwegen, gewoon doen. Als je je sportkleding aantrekt, denk je dan dat je lekker op de bank gaat liggen? Natuurlijk niet! Met dit advies kunt u uzelf inspireren om steeds weer te gaan sporten.

Sporten geeft je juist energie

We kunnen geneigd zijn lichaamsbeweging links te laten liggen vanwege vermoeidheid, gebrek aan energie of tijdgebrek. We kennen echter het ongelooflijke gevoel dat volgt op een zware training.

Na ongeveer 30 minuten sporten wordt een combinatie van “feel good”-hormonen afgegeven. Endorfine zorgt voor een gevoel van opgetogenheid en vermindert pijn, serotonine beïnvloedt ons geluk en eetlust, en regelt slaap en stemming, en dopamine stimuleert ons om door te gaan en beloont ons daarvoor. Deze hormonen zorgen ervoor dat we misschien met een sip gevoel aan een training beginnen, maar met een betere gemoedstoestand weer thuiskomen.

Leg je gevoelens vast in een dagboek telkens als je gaat sporten. Niet alleen kunt u dan uw ontwikkeling observeren, maar dit zal u ook helpen motiveren om in de toekomst te sporten!

Wissel het een en ander

Doe niet alleen dezelfde trainingsroutine! Elke week dezelfde weg afleggen zal snel leiden tot verveling en een gebrek aan enthousiasme voor het sporten. Verander het! Het diversifiëren van uw trainingsplan kan het spannend houden. Dit maakt het ook gemakkelijker om het vol te houden.

Probeer verschillende activiteiten of alternatieve versies van uw huidige oefeningen. Doe de ene dag een fitness-sessie en ga de volgende dag hardlopen of mountainbiken. Zijn de trainingen in de sportschool niet meer uitdagend? Combineer uw tijd in de sportschool dan met calisthenics. Bij calisthenics gebruik je alleen je eigen lichaamsgewicht. Het toevoegen van elke vorm van nieuwe stimulans, zoals een nieuwe sport of oefening, zorgt altijd voor extra motivatie.

Beetje voor de hand liggend, maar wel belangrijk

Als je grote hoeveelheden ongezond, bewerkt en suikerhoudend voedsel tot je neemt, krijgt je lichaam niet de energie die het nodig heeft. Deze voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je je uitgeput, lui, ongeïnteresseerd en prikkelbaar voelt, waardoor de inspanning om jezelf van de bank af te dwingen des te zwaarder wordt. Als je dus een betere conditie nastreeft, is gezond eten een onmisbare stap. Hoe kun je dit bereiken met behulp van goed voedingsadvies?

Plan je work-outs

Wanneer u uw bewegingstijden in uw planning voor elke week boekt, is er geen ruimte meer voor excuses. Doe moeite om deze afspraken te beschouwen als jouw tijd voor jezelf. U zult zien dat het organiseren meer motivatie oplevert om te sporten. Leuk of niet, je moet een afspraak met jezelf houden!

Kies iets wat je leuk vindt

Als u lichaamsbeweging een vreselijk karwei vindt, is het tijd om het leuker te maken. Begin met het onderzoeken en kiezen van een sport die je echt leuk vindt, zoals tennis, voetbal, hardlopen of zwemmen. Neem muziek mee die je leuk vindt, en wissel je afspeellijst vaak af om eentonigheid te voorkomen. Als je liever leest, probeer dan eens luisterboeken of podcasts. Bovendien is sporten met een vriend of vriendin gezelliger en motiverender.

Doe het gewoon samen

Tijd doorbrengen met vrienden of partners kan leuker zijn dan wat dan ook, toch? Een uitje is veel leuker als het wordt gedaan met je beste metgezel. Dit geldt ook voor fysieke activiteiten. Samen sporten heeft een stimulerend effect.

Niet alleen helpt het om elkaar te motiveren om actief te worden, het zet je ook aan om verder te gaan dan je in je eentje zou doen. Niemand wil natuurlijk door de ander overtroffen worden. Bovendien is vastgesteld dat samen sporten meestal leidt tot langere sessies.

Aanbevolen artikelen