Hoe meer ervaren je wordt in je sport, hoe groter de kans wordt dat je op een gegeven moment je prestaties gaat optimaliseren met supplementen. Dit geldt vooral voor mensen die aan fitness of krachtsport doen. Naast het optimaliseren van je prestaties, kunnen supplementen ook bijdragen aan een gezonder lichaam (bijvoorbeeld door bepaalde voedingstekorten op te vangen).

Wat velen zich echter afvragen, is wat nou de meest populaire supplementen voor sporters zijn. Daarover lees je hier meer!

Populairste sport supplementen

Er bestaan veel supplementen die mensen dagelijks gebruiken. De een gebruikt dit meer voor zijn of haar algemene gezondheid, terwijl de ander puur zijn of haar sportprestaties wilt optimaliseren. Supplementen zijn dan ook te verdelen in voedingssupplementen en sport supplementen.

Ben je op zoek naar supplementen voor je sport? De volgende vijf supplementen zijn zeer populair:

  • Creatine
  • Whey 
  • Pre-workout
  • BCAA
  • Cafeïne

Creatine

Vooral fitnessers en krachtsporters die al wat langer trainen en ervaring hebben opgedaan, kiezen er op een gegeven moment worden om creatine te gebruiken. Bij explosieve krachtinspanningen helpt creatine namelijk met het verbeteren van prestaties. Naast dat dit supplement je helpt tijdens je training, bevordert het ook je spiergroei. Dit is de reden waarom het zo populair is onder fitnessers en krachtsporters.

Whey

Eiwitshakes zijn onder meerdere soorten sporters populair, omdat een dergelijke shake je helpt met het eenvoudig binnenkrijgen van voldoende eiwitten. Voldoende eiwitten binnenkrijgen is essentieel om in spiermassa aan te komen. Binnen whey eiwitshakes zijn er weer verschillende soorten; de meest bekende zijn concentraat en isolaat. 

 

Pre-workout

Veel sporters kiezen voor een pre-workout om hun training te optimaliseren. Het belangrijkste voordeel van dit sport supplement is dat je meer energie krijgt voordat je begint met je training. Hierdoor kun je er meer uit halen. Natuurlijk is een pre-workout niet essentieel om goed te presteren, maar het geeft veel sporters wel de extra energie om harder te trainen.

BCAA

Eiwitten zijn uit aminozuren opgebouwd. Deze zijn van groot belang voor je lichaam. Ze helpen onder andere met het onderhouden van je spierweefsel, maar ook met het bevorderen van spiermassa. BCAA-aminozuren maken deel uit van de essentiële aminozuren; dit zijn aminozuren dat ons lichaam zelf niet kan aanmaken.

Cafeïne

Als sport supplement kun je cafeïne innemen in de vorm van een tablet. Voor velen werkt cafeïne stimulerend en prestatieverhogend. Het geeft een energieboost, en zorgt ervoor dat sporters langer door kunnen gaan (een verbeterde uithoudingsvermogen). Dit maakt cafeïne een populair sport supplement.